Úvod  |  O nás  |  Kalendář akcí  |  Výjezdy  |  Pro občany  |  Technika  |  Mladí hasiči  |  Fotogalerie  |  Odkazy  |  KontakTY 

Fotogalerie z roku 2017

V této sekci jsou fotografie z našich akcí v roce 2017


4. dubna 2017 – První trénink s novou mašinou

 

8. dubna 2017 – Akce Ukliďme Česko

Naše děti se zapojily do tradiční akce Ukliďme Česko. Vyčistili jsme meze kolem silnic od Lipovce, Od Senetářova, od Jedovnic a od Krasové. Nejmladší účastníci akce uklízeli cyklostezku do Jedovnic. Byla to vlastně výchovná akce, děti se nestačily divit, co všechno jsou cestující schopni do přírody vyhodit a navzájem se ujišťovaly, že nikdy nic vyhazovat nebudou, ať jako pěší turisté, cyklisté nebo cestující v autě. Protože celé dopoledne poprchalo a moc jsme pracovali, na závěr akce jsme se zahřáli u ohně a opekli párky. 

 

30. dubna 2017: Okresní liga mládeže v Ostrově u Macochy

Kvůli chladnému počasí přijelo málo družstev a i my jsme sestavili pouze jedno mladší družstvo. Žádný sbor nestihl nic natrénovat, protože ještě v pátek před soutěží sněžilo. Našim mladším žákům se útok velmi podařil (i bez předchozích tréninků) a obsadili 3. místo z 11 družstev. Radost byla veliká.

 

5. května 2017 – Oslavy 115. výročí založení našeho sboru

U příležitosti oslav 115. výročí založení našeho sboru obdrželi 2 naši členové pamětní medaile za záslužnou práci ve sboru. Půlkulaté výročí jsme si připomněli na slavnostní schůzi, na kterou přijeli zástupci sborů z našeho okrsku, a také starosta OSH Ing. Milan Vykydal, který předal našemu sboru pamětní medaili. Po schůzi byl na programu Floriánský bál, takže oslava byla veselá.. 

 

21. května 2017 – Účast na VCB v Žernovníku

21. května byli muži na VCB v Žernovníku. Závod nedokončili, protože předchozí družstvo udělalo potopu kolem základny, kde jeden z našich závodníků uklouzl a rozkopl připravenou základnu. Ale zkušenost to byla dobrá a muži se určitě vypraví na některé z dalších kol Velké ceny Blanenska.

Před závodem

Příprava na základně

 

27. května 2017 – Úprava okolí obce

Naše děti se zapojily do tradiční akce Ukliďme Česko. Vyčistili jsme meze kolem silnic od Lipovce, Od Senetářova, od Jedovnic a od Krasové. Nejmladší účastníci akce uklízeli cyklostezku do Jedovnic. Byla to vlastně výchovná akce, děti se nestačily divit, co všechno jsou cestující schopni do přírody vyhodit a navzájem se ujišťovaly, že nikdy nic vyhazovat nebudou, ať jako pěší turisté, cyklisté nebo cestující v autě. Protože celé dopoledne poprchalo a moc jsme pracovali, na závěr akce jsme se zahřáli u ohně a opekli párky. 

 

27. května 2017 – Účast na OLM v Březině

V sobotu 27. května jsme v poledne vyjeli na OLM do Březiny. Protože jsme nechtěli riskovat, že z cesty budou děti přiotrávené výfukovými plyny Mercedesu, jeli jsme osobními auty, i mašina se vezla na vozíku. V Březině děti poprvé závodily ve štafetě požárních dvojic, kterou, až na drobné prohřešky v provedení, dokončily. Družstvo na požární útok bylo sestaveno z mladšího a staršího družstva, dokonce některé z dětí obsadily svoje pozice poprvé a tak čas byl 28:56 (umíme to i lépe). Po sečtení bodů z obou disciplín a odečtení trestných bodů děti nakonec obsadily 5. místo ze 7 družstev, což byl vlastně úspěch. Celé odpoledne bylo velké teplo, ale všichni jsme se chladili nanuky a polárkovými dorty, takže nám bylo fajn. 

 

30. května 2017 – Sečení trávy v okolí obce

30. května vzali kluci opět křovinořezy a pokračovali jsme v boji s trávou v naší obci. Tentokrát jsme se zaměřili na tréninkové hřiště, kde bude brzy okrsková soutěž v požárním sportu. Kluci vysekli břeh od silnice, další vyřezali nálety a některé dřeviny u zdi hřiště. Z akce nás vyhnala velká bouřka s přívalovým deštěm, ale zvelebení hřiště bude ještě pokračovat.

Sečení břehu

Žene se bouřka

 

31. května 2017 – Přípravy hřiště

Speciální trénink starších žáků, pomoci přišly ženy, muži sekali trávu kolem hřiště. Připraveno na memoriál, konečně nebudeme mít kolem základny po kotníky bahna.

Makáme

Úklid kolem hřiště

Úprava základny

 

2. června 2017 – Péče o zeleň v obci

Protože jsme o víkendu nejeli na žádné závody, místo pátečního tréninku jsme se s dětmi zapojili do péče o zeleň v naší obci a okolí. Uklidili jsme alej k Bráně od trávy po sečení. Rádi pomáháme dospělým!

Sekání trávy u kanálu

Brigáda s dětmi

 

3. června 2017 – Návštěva veletrhů PYROS a IDET

V sobotu 3. 6. 2017 jsme se vypravili na brněnské výstaviště na veletrhy Pyros (hasičský) a IDET (vojenský).Výlet se nám moc líbil, především vojenská část, vojáci měli připraveny simulátory BVP, tanků, letadel, mohli jsme prošmejdit všechna auta, byli jsme zavření v bunkru, stříleli jsme na terče z elektronických pistolí, prolezli jsme celý vrtulník a také jsme viděli ukázku zneškodnění nepřítele. Před odjezdem domů jsme ještě dostali balónky, vykoupili automaty s pitím a plní dojmů jsme se vraceli k rodičům.

Pyros/Idet 2017 - jdeme na to!

Hasič

Hasičská historie

Hasičská historie

Hasičská historie

Kreslíme, co by nikdy nemělo chybět při veřejném ohrožení

Malí střelci

V kabině vrtulníku

Pyrotechnická přilba

Vedoucí zájezdu

Vybrali jsme si DA

Záchrana medvěda Boba

Zaměřovač a raketa země-vzduch

 

9. června 2017 – Před(po)hodový volejbal

V pátek 9. června nás naše ženy v čele se starostou sboru reprezentovaly na před(po)hodovém volejbale u Brány. Atmosféra byla pohodová, počasí přálo a zábava výborná. Naše hasičky skončily sice na posledních dělených místech, ale to vůbec nevadilo, důležitý je ten tmel, který drží…

 

10. června 2017 – Okrskové kolo soutěže v požárním sportu a 3. memoriál Jana Doležela

V sobotu 10. června se u nás konalo ve spolupráci s SDH Krasová okrskové kolo soutěže v požárním sportu a zároveň 3. memoriál Jana Doležela. Počasí nakonec celkem vyšlo, některá družstva se radovala, některá byla zklamána. Ale i to je sport.

Výsledky:

Muži: 1. Senetářov, 2. Ostrov, 3. Lipovec, 4. Krasová, 5. Habrůvka, 6. Kotvrdovice B, 7. Kotvrdovice A

Ženy: 1. Senetářov A, 2. Ostrov, 3. Senetářov B, 4. Kotvrdovice,

Mladší žáci: 1. Lipovec. 2. Holštejn, 3. Ostrov B, 4. Ostrov A, 5. Senetářov A, 6. Senetářov B, 7. Kotvrdovice, 8, Jedovnice, 9. Krasová

Starší žáci: 1. Ostrov A, 2. Senetářov, 3. Kotvrdovice, 4. Holštejn, 5. Lipovec, 6. Krasová

Další fotografie z akce najdete ZDE

 

11. června 2017 – Velká cena Blanenska

11. června se náš A tým zúčastnil dalšího kola Velké ceny Blanenska, tentokrát v Senetářově. Útok se povedl, ale se zásahovými hadicemi nejsme konkurenceschopní ostatním družstvům… takže jsme obsadili 29. místo z 38 družstev.

Po příjezdu

Příprava na základně

Příprava na základně

 

24. června 2017 – Den plný závodů

V sobotu 24. června jsme závodili od rána do noci… Dospělí makali na parketě a děti v Jedovnicích a v Senetářově.

Dopoledne na Bucharově memoriálu v Jedovnicích se moc nevedlo, mladší žáci obsadili 7. místo z 9 družstev a starší žáci 6. místo také z 9 družstev. Nervozita pracovala na plno a tak byl čas mladších 26:04 a starších 24:23. No ale nemohli jsme se moc vysilovat, čekal nás ještě dlouhý den.

V odpoledních hodinách jsme odjeli do Senetářova a zúčastnili jsme se nočních závodů OLM (sbory z celého okresu a některé další), vyvrcholení jarní části sezóny. Mladší žáci soutěžili ještě odpoledne, dosáhli krásného času 22:85, což je rekord družstva v novém složení (jsou to děti patřící do přípravky a nové posily kolektivu). Celkově se družstvo umístilo na 17. místě z 29, ale započítává se mu 12. místo mezi družstvy z okresu.

Starší žáci závodili až v noci, což pro ně byla nová zkušenost. Museli vydržet neusnout a kolem 23. hodiny předvedli krásný a čistý útok s časem 21:84. Nebýt technického problému na výzbroji, mohl být čas mnohem lepší, ale to je sport. Máme nejmladší a nejmenší družstvo z celého okresu a i přesto děcka vybojovala nádherné 10. místo z 27 družstev. V rámci okresu mají zapsáno 8. místo.

Unavení a plní dojmů jsme se rozloučili a popřáli si krásné prázdniny a slíbili si, že v srpnu se zase uvidíme.

Na základně v Jedovnicích

Nástup v Jedovnicích

Pozdrav z Jedovnic

Brácha a ségra v Senetářově

 

29. června 2017 – Bezpečně na prázdniny a sportovní sada na tréninky

Ve větrném odpoledni jsme ve spolupráci s Autoškolou Pernica připravili akci Bezpečně na prázdniny. Děti jezdily jízdy zručnosti a v teoretické části vyplňovaly testíky. Pro dospělé byla připravena dráha, kterou absolvovali se speciálními brýlemi, které simulují alkoholové opojení. Kdo si dráhu zkusil, konstatoval, že to byla velmi zajímavá zkušenost.

Ve čtvrtek dorazila očekávaná zásilka, na kterou jsme se tak těšili, že byl ihned operativně zorganizován trénink A družstva. Máme sportovní hadice, nové proudnice, rozdělovač a koš, to vše na tréninky a závody pro muže. O sportovní sadě se ve sboru dlouho mluvilo, ale stav pokladny nikdy pořízení nedovolil. Takže konečně…

Nás nic nezastaví...

 

1. srpna 2017 – Požár strniště v Kotvrdovicích

Dne 1. 8. 2018 v 16:28 vyjela naše jednotka k požáru strniště o rozloze 30 x 70 m u Kanálu. Naše jednotka prováděla doplňování vody jednotce z Jedovnic. Zasahující jednotky: SDH Jedovnice, HZS Blansko, SDH Senetářov a SDH Kotvrdovice. Po uhašení požáru bylo strniště ještě prolito a předáno vyšetřovateli příčin požáru.

 

21. srpna 2017 – další kolo závodů VCB

21. srpna 2017 proběhlo další kolo VCB, tentokrát v Rudici. Družstvo mužů si odběhlo osobní rekord s časem 19:54 s. Celkem to stačilo na 20. místo se ziskem 2 bodů do celoroční soutěže. Zde můžete zhlédnout video z této vydařené akce (odkaz vede na YouTube).

 

2. září 2017 – Soutěž pro děti v Krasové, VCB v Lysicích, Memoriál Vlastimila Trnečky v Habrůvce

Krasová

Náročný den 2. 9. 2017 zahajovala soutěž pro děti v Krasové. I když bylo pod mrakem a dost chladno, závody jsme si dost užívali. Starší družstvo se rozhodlo soutěžit také za mladší žáky a tak jsme měli tým „A“ (starší děti) a tým „B“ (malásci). Družstvům se útoky nepovedly podle jejich představ, ale protože všichni závodníci bojovali, nakonec Béčko získalo 5. místo a Áčko 7. místo z 9 startujících družstev. Na dobré náladě nám to nic neubralo, kopeček a pod ním rybníček nás zlákal ke společnému řádění na svahu.

Mladší na startu

Mladší na základně

Starší na startu

Starší na základně

Válíme sudy

Vedoucím nedáme pokoj...

Lysice

Poslední bodovaný závod sezóny VCB 2017 a krásné zakončení pro naše družstvo. Naskočili jsme do sezóny ne zrovna úspěšně, 3 x se nám útok nepovedl a byl to neplatný pokus (nebo jak se také říká: Někdy Příště), časy byly všelijaké, nejhorší 23:95 s, ale postupně se lepšily. Dál jsme pravidelné trénovali, donekonečna rozebírali techniku provedení, upravovali výzbroj, na závodech bojovali s nervozitou, chtěli jsme se prostě dostat pod 20 s, což byl nejdřív hec, pak skutečnost. To se povedlo v Rudici, kdy jsme dosáhli času 19:54 s. Týden na to v Sychotíně jsme dobrý čas neobhájili, ale 2. 9. v Lysicích jsme si vše vynahradili a padl nový rekord družstva, tedy 19:04 s. Čas vynesl 14. místo a 8 bodů. Tím pádem jsme za celou sezónu získali celkem 14 bodů a umístili se na 36. místě z celkového počtu 63 týmů.

Příští rok budeme v naší spanilé jízdě pokračovat a věříme, že pokoříme i těch 18 s. Držte nám pěsti, anebo radši přijeďte fandit na některý ze závodů, data budou na těchto stránkách v kalendáři. Zde je odkaz na útok v Lysicích: https://m.youtube.com/watch?v=bT7JXpurFV0

Habrůvka

Odpoledne 2. 9. už se neslo v pohodovém duchu na 15. memoriálu Vlastimila Trnečky v Habrůvce. Sice jsme všichni měli trochu strach, zda Áčko stihne včas dojet z Lysic, ale všechno klaplo podle předem složitě připraveného plánu. Nebylo jednoduché vymyslet kdo, s kým, čím, a kdy pojede, když ráno soutěžily děti v Krasové, pak Áčko přejíždělo do Lysic a odpoledne startovaly týmy „A“, „B“ (Rakváči) a ženy v Habrůvce. Navíc jsme vezli naši cisternu k doplňování vody na požární útoky. Ale na začátku akce byli všichni závodníci i s výzbrojí na místě, všichni nadšení z výkonu Áčka na VCB.

Do závodů jsme se pustili po hlavě, někteří doslova. Jen škoda, že nikdo nezdokumentoval pád Marušky Zouharové při předávce štafetového kolíku. Po štafetách Áčko vedlo s náskokem, holky byly druhé, Rakváči pátí. Požární útok se klukům z Áčka povedl pěkně, šli na jistotu dokončení s časem 20:61 s. Samozřejmě, že obhájili loňské vítězství na memoriálu. Rakváči neměli co ztratit a tak trochu riskovali, možná i proto útok nedokončili a zůstali na 5. místě.

Holky musely ale máknout dost, aby smazaly náskok konkurence ze štafety. S časem 24:10 s se to podařilo a i holky braly 1. místo (ty už tedy potřetí v řadě). Celou akci uzavřela pivní štafeta, kde se naplno projevily dispozice Rakváčů, jež ostatní (a to i vyhlášené a tradičně vyhrávající týmy) rozsekali na plné čáře. Velmi úspěšný, emotivní a adrenalinový den uzavřela veselá oslava na domovské základně.

Jsme nejlepší!

 

16. září 2017 – Retro soutěž v požárním útoku s PS 8 v Dolních Bojanovicích

V sobotu 16. 9. jsme se vypravili do krásného městečka Dolní Bojanovice. Pozvánka místního sboru na retro soutěž v požárním útoku s PS 8 slibovala pohodovou akci, legraci a nové zkušenosti a to jsme si nemohli nechat ujít.  Už po cestě byla docela sranda, někteří navigátoři podcenili svoji roli a část mužstva málem zůstala trčet kdesi u rybníka. Nakonec všechna auta i cestující dorazili včas na místo, byl čas i na dobrý oběd.

Celé odpoledne se neslo v přátelském duchu, každé družstvo si útok zkusilo dokonce třikrát. Útok nebyl tak jednoduchý, jak se dle instruktážního videa zdálo a také bylo vidět, že místní mají natrénováno. Kluci se umístili na 4. a holky na 2. místě

Po soutěži jsme obdivovali techniku a pěknou zbrojnici místního sboru, a protože jsme byli na jižní Moravě a byl čas burčáku, navazovali jsme družbu pěkně zvesela a dlouho do noci. Mimo jiné bylo domluveno, že bojanovští přijedou na náš příští memoriál, tak se už teď těšíme. A děkujeme za pozvání SDH Dolní Bojanovice.

Zde můžete shlédnout video z této vydařené akce (odkaz vede na facebook). 

Cesta do města

Nástup

Před závodem

Fakt přeskočit?

Kluci

Bobe, to dáme!

Nezdržuj...

Holky jsou do akce

Jak toto dopadne...

Příprava žen

Poslední úpravy

Poslouchejte strojníka

Základna žen připravena

Ženy na startu

Závěrečná...

 

11. listopadu 2017 – Vyhlášení výsledků okrskového kola žáků

V sobotu 11. listopadu jsme ve spolupráci s SDH Jedovnice uspořádali vyhlášení výsledků okrskového kola žáků. Do Orlovny se sjelo 7  sborů s celkem 21 družstvem. Naše družstva obsadila 9. a 6. místo v kategorii mladších žáků a 6. místo v kategorii starších. Vedoucí všem dětem děkují za celoroční práci a snahu a těší se na další sportovní sezónu. 

Družba s Krasovou

Starostové

Vyhlášení výsledků okrsku Jedovnice

 

2. prosince 2017 – Akce Zahájení adventní doby v obci

V sobotu 2. prosince jsme pomáhali s přípravou a organizací akce Zahájení adventní doby v obci. Byl to moc pěkný a pohodový podvečer, provoněný pochoutkami z udírny a výborným gulášem, svařákem a medovinou.

Příprava na akci

Víc hlav víc ví

Přišel na to!

Vaříme

Ještě vaříme

Vystoupení

Vystoupení

Vystoupení

A je rozsvíceno...

 

15. prosince 2017 – Hasiči na Orlovně

V pátek 15. prosince přišly děti na neobvyklou schůzku. S sebou nesly spacáky, baterky, teplé oblečení a oblečení na spaní. Děti chtěly zažít dobrodružství, tak si jako závěrečnou akci roku zvolily přespání na Orlovně.

Na celý večer byl připraven různorodý program, měli jsme stezku odvahy, kterou připravili starší žáci pro své mladší kamarády, při večerní hře skupinky dětí plnily úkoly (trénovaly zdravovědu, procvičily logické myšlení, motání hadic, šplh a další a to všechno jen při baterkách a v mrazu), aby získaly indicie, které je přivedly k tajnému slovu. Večer jsme si četli hasičské pohádky a také si povídali o povinnostech velitele zásahové jednotky, o tom, jakou má odpovědnost vůči hasičům, že hasiči jej poslouchají, respektují a provádí jeho povely a také o výstroji hasičů u požáru.

Když už to vypadalo, že se bude spát, byl spuštěn požární poplach a všichni malí hasiči byli povolání k zásahu. Velitel zkontroloval jejich výstroj a poslal jedno družstvo na průzkum situace. Družstvo zjistilo, že na pódiu začíná hořet, tak velitel velel roztáhnout útočné vedení k hašení požáru. Během zásahu se objevil místní občan, který se divil, co se děje, když on jen pálí klestí a ořezané větve ze stromů. Velitel se na něj moc zlobil za zbytečný výjezd a upozornil jej, že každé pálení musí hlásit na HZS JMK, aby hasiči nevyjížděli zbytečně. Pán se omlouval, že nevěděl, že se musí něco hlásit a slíbil, že příště hlášení přes webové stránky našeho sboru provede. Aby se hasiči nezlobili, pozval je k posezení do svého domu, kde společně zpívali písničky a luštili hlavolamy.

A to byl začátek noční hry, kterou absolvovali všichni pouze za světla ze svých baterek. Po cestě všemi kouty Orlovny museli prokázat svoji statečnost a také co všechno se na našich schůzkách už naučili. A kolem půlnoci, plni dojmů, jsme únavou usnuli ve svých spacácích.

My vedoucí děkujeme všem členům sboru, rodičům a přátelům za pomoc při realizaci této akce a také Orlu za poskytnutí prostor nejen na tuto akci, ale hlavně za celoroční možnost užívání klubovny a sálu.

Odpolední hry

Večerní boj o indicie

Večerní boj o indicie

Zapojili se i dospělí

Večerní boj o indicie

Večerní boj o indicie

Příprava na spaní

Odměny za večerní hru

Planý poplach

Po cvičení

Všichni jsme si to moc užili

Ranní vyhodnocení cvičení

 

16. prosince 2017 – Příprava vánočního stromu

 

 

29. prosince 2017 – Zdravotnické školení

29. prosince 2017 si pro nás sestra Anička připravila zdravotnické školení. Trénovali jsme záchranu života při poúrazových stavech. Všechny nás to moc bavilo, protože Anička doplňovala svoji přednášku historkami ze své praxe zdravotní sestry.

 


Úvod   |   O nás   |   Kalendář akcí   |   Výjezdy   |   Pro občany   |   Technika   |   Mladí hasiči   |   Fotogalerie   |   Odkazy   |   Kontakty